Čavka: Zašto u Tužilaštvu BiH stoje predmeti "Halilović", "Čaušević" i "Bosnalijek"!?

Tužilac Tužilaštva BiH uputio pismo o razlozima svog progona

Čavka: Zašto u Tužilaštvu BiH stoje predmeti "Halilović", "Čaušević" i "Bosnalijek"!?

02.09.2016 - 18:08
Politika

Čavka je u svojoj predstavci upućenoj višim pravosudnim instancama u BiH napisao da je veoma čudno to što mu je predmet "Čaušević", koji se tereti da je oštetio državu za preko 2 milijarde KM!, naprasno oduzet te da je nakon toga ovaj predmet "prekrilo tri snijega", odnosno da je pao u zaborav te da su umjesto Čauševićevog procesuiranja, kao i osoba koje su s njim povezani za užasan kriminal, njegove izjave počele da se koriste po medijima. 

"Pitam se zašto smetam bilo kome pa sebi nudim više mogućih odgovora" kaže u svojoj predstavci tužilac Čavka i nastavlja: 

"Tokom 2014. godine postupao sam u predmetu CMS broj: T20 O KTA 000 7111 13 odnosno predstavke Semira Halilovića I u kojem je provedeno vještačenje iz kojeg je proizašlo da je porodica generala Sefera Halilovića ubijena podmetnutom eksplozivnom napravom a ne granatom VRS. Nakon saslušanja Nedžada Herende u Holandiji, za kojeg je postojala sumnja da je izvršio taj teroristički čin, naređeno mi je da predmet ustupim Tužilaštvu Kantona Sarajevo i to pismenom odlukom glavnog tužioca" objašnjava Čavka kako je istraga o atentatu na generala Halilovića i njegovu porodicu naglo stornirana. 

"Tokom 2014. godine postupao sam u premdetu CMS broj: T20 O KTO 0009116 14 u pogledu sumnje za višemilionsko pranje novca u sarajevskoj kompaniji “Bosnalijek”. Nakon što sam iznio plan glavnom tužiocu da u tom predmetu predložim privremenu mjeru Sudu BiH za privremenu blokadu dionica kompanije “Haden” iz Luksemburga donesena je odluka bez obrazloženja da se predemt presignira na tužiteljicu Enisu Adrović. Ja sam ponovo određen kao pomagač u tom predmetu. Prijedlog za privremenu mjeru nikada nije otišao na Sud" tvrdi tužilac Čavka.

"Tokom ove godine uputio sam poziv na saslušanje osumnjičenog Murata Đuderije koje saslušanje se nije desilo jer ga je zabranio glavni tužilac. Murat Đuderija se pismom obratio Tužilaštvu sa željom da ispriča ko je i zbog čega ukrao automobile tužiteljice Diane Kajmaković. U tom predmetu je za naručivanje krađe auta osumnjičen Lutvija Dacić,a koje je u posjetu par dana prije krađe auta došla osoba Enis Mandal koja je kasnije i ukrala auto. Glavni tužilac je donio odluku da se predmet presignira na tužioca Miroslava Markovića, a ja sam tražio pismenu odluku I obrazloženje za moje izuzeće iz predmeta , a isto nikada nisam dobio. Napominjem da prema pravilniku o vođenju TCMS predmeta VSTV BiH presignacija moguća uz pismenu obrazloženu odluku Glavnog tužioca uz navođenje razloga za izuzeće postupajućeg tužioca" zaključuje Čavka koji je na kraju svoga pisma istakao da više ne želi raditi u Tužilaštvu BiH. 

Čavka se osvrnuo i na optužbe da je iz spisa Tužilaštva BiH otuđio mobilni telefon te s tim u vezi tvrdi: "Dana 30.08. 2016 godine kad sam došao na posao obaviješten sam da je protiv mene otvorena istraga te da Tužilaštvo ima naredbu za pretres moje kancelarije moga stana. Prvo mi je predočeno šta mi se stavlja na teret a potom sam iznio svoju odbranu. Ukratko terete me da sam ukrao jedan dokaz iz spisa i koristio ga za svoje potrebe. Nakon toga sam prvo pozvan da dobrovoljno predam tražene predmete te sam predao na uvid cijeli predmet "Sulejman Beriša i drugi", a u okviru kojeg je uredno zapakovana jedna kutija s dokazima. U toj kutiji zajedno s drugim dokazima nalazio se uredno složen sporni telefon koji je ranije privremeno oduzet od Anesa Kurbegovića. Tog momenta obaviješten sam da se neće vršiti pretres kancelarije te sam pozvan da dobrovoljno predam SIM karticu pozivnog broja 063/799-651. Otišao sam mojoj kući zajedno sa tužiocem Božom Mihajlovićem, njegovom saradnicom Selmom Peco te tri pripadnika SIPA-a koji su fotodokumentovali SIM karticu, a potom je privremeno oduzeli. Napominjem da su policajci sporni telefon fotodokumentovali u kutiji, zajedno s drugim dokazima - napisao je tužilac i nastavo: - Već tog momenta Tužilaštvo je znalo da u potpunosti ne stoje obilježja krivičnog djela pronevjera u službi, međutim i pored toga obmanuli su Vijeće i Ured disciplinskog tužioca tvrdnjom da sam ukrao mobitel. To znači da u predmetu postoji apsolutno oslobađajući dokaz, ali u ovim poremećenim odnosima u Tužilaštvu moju instituciju ne zanima, nego žele iskoristiti ovaj predmet da mi pronađu bilo kakvu neurednost u radu. Pri tome se definitivno dešavaju čudne stvari, a svjedoke saslušava srodnik prijavitelja Anesa Kurbegovića. Nadam se da vam je dostavljena moja izjava u svojstvu osumnjičenog, a ukoliko nije molim vas da je pribavite jer sam u njoj u potpunosti objasnio sve šta se dešavalo s tim telefonom."

Izvor: 
BNN.BA