Čavka je zaustavljen u rješavanju političkih ubistava u Sarajevu

Pozadina napada na tužioca Olega Čavku

Čavka je zaustavljen u rješavanju političkih ubistava u Sarajevu

11.09.2016 - 10:11
BiH

Prije nekoliko dana tužilac Tužilaštva BiH, Oleg Čavka, zamalo je procesuiran jer je pokušao otključati mobitel jednog od uhapšenih kriminalaca. Čavka je, koji pravosudno goni kriminalce koji se bave trgovinom drogom i najvećim oblicima kriminala, osumnjičen da je "ukrao mobitel". Uskoro se pokazalo da to nije tačno te se tužilac Čavka oglasio saopćenjem za javnost u kojem je rekao da ga se progoni zbog tri predmeta koja je bio pokrenuo: političkog ubistva članova porodice Halilović i pokušaj ubistva osnivača ARBiH Sefera Halilovića, predmeta "Bosnjalijek", oba je Čavka vodio i naprasno su mu oduzeti baš kao što se dogodilo i sa predmetom teškim 2 milijarde KM korupcije i kriminala - predmetom "Čaušević". ČAvka je poručio da će postati svjedok protiv Tužilaštva BiH. Šta se zapravo dogodilo?

U Bosni i Hercegovini, trenutno, ne postoji uspiješniji tužilac od Olega Čavke. Radi se, naime, o tužiocu koji je za sada uspio razbiti, pohapsiti i odvesti u zatvor dvije okorjele mafijaške organizacije i to onu Muhameda Ali Gašija te bandu Zijada Turkovića a obje su ispraćene u zatvor u Zenici na decenijske kazne zatvora. 

Iako je trpio pritiske, prijetnje smrću, iako godinama živi pod policijskom pratnjom, tužilac Čavka nije odustao od progona ove dvije brutalne mafijaške organizacije te se niti jednog trenutka nije nagodio s njima te je otud paradoksalno da se danas tužilac Čavka progoni radi mobitela koji je, prilikom pretresa, pronađen u kutiji unutar Tužilaštva BiH!

Nakon što se tužilac Čavka našao u neprijatnostima, uskoro se pismom obratio VSTV-u u kojem je ovo sudsko tijelo podsjetio na okolnosti zbog kojih smatra da ga se progoni. Naveo je da je to zbog tri predmeta: "Halilović", "Bosnjalijek" i "Čaušević". Naime Čavka je jedini tužilac u BiH koji je imao hrabrosti da predmet "Halilović" dovede do sudske faze, okončavši nakon 22 godine profesionalno balističko vještačenje koje nijedan drugi tužilac u BiH nije smio jer su znali da je to korak do suđenja. Utvrđeno je da su Sefer Halilović i njegova porodica bili meta profesionalno napravljene bombe od plastičnog eksploziva koja je podmenuta pod balkon njihovog stana. Bio je to korak od optužnice protiv nekolicine osumjičenika koji su odgovorni za dva ubistva i tri pokušaja ubistva. 

Praćen teškim opstrukcijama i napadima Čavka je, ipak, uspiješno okončao ovaj posao ali je odmah, kada se našao na korak od podizanja optužnice, Čavka uklonjen sa ovog slučaja a predmet je brže-bolje vraćen na Tužilaštvo Kantona Sarajevo gdje se "kiseli" već godinu dana što je inače praksa ovog tužilaštva u predmetima političkih ubistava - naime svi predmeti političkih ubistava poslati su u Tužilaštvo Kantona Sarajevo kako bi odumrli ali i zbog toga jer se tamo nalazi veliki broj tužilaca pod direktnompolitičkom kontrolom. 

Pored ovog predmeta Čavka je, u početku, vodio i predmet "Bosnalijek". Kada je iz predmeta proizašlo nekoliko političkih imena, te politička korupcija, Čavki je uskoro oduzet ovaj predmet baš kao što se dogodilo i u predmetu "Čaušević" u kojem su imena političara iz SDA, HDZ-a i SNSD-a vrvila a svi su se bavili teškom korupcijom i kriminalom kojim su oštetili državu za preko 2 milijarde KM!

Stvar je jasna: Tužilaštvo BiH je izbjeglo raditi sve one predmete preko kojih moraju zatvoriti političke vrhove u BiH te je, očito, bilo lakše okomiti se na tužioca Čavku koji je "kriv" jer je radio na onim predmetima koje su pojedini tužioci ali i Tužilaštvo BiH i KS ostavili da istruhnu jer kako očekivati da procesuiraju svoje poslodavce i zaštitnike!? 

Dok predmet "Čaušević" i čitav kriminalni lanac korupcije i kriminala težak preko 2 milijarde KM leži u ladicama i ne procesuira se radi održavanja na vlasti, za to isto vrijeme Tužilaštvo BiH podiže optužnicu za 13.000KM. Dok Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS bježe od procesuiranja političkih ubistava, čiji su krivci u predmetima "Halilović" i "Ugljen" potpuno jasni, za to isto vrijeme oni se bave procesuiranje ćevabdžinice "Mrkva" ili hapšenjem radi najsitnijih oblika kriminala. Toliko o pravdi u BiH. 

 

Izvor: 
BNN.BA